Светльо Жилев

Светльо Жилев

Светослав ( Светльо ) Димитров Жилев, понастоящем активно действуващ гайдар и вокалист.

Изпълнява Родопски народни песни, македонски, с които е израснал, както и песни, от други краища на България.

В репертоара си, има и стотици инструментали, като по-голямата част от тях, са негови авторски. При македонските песни, използва и дайре (трампе), ударен български народен инструмент, и по този начин, се получава комбинацията 3 в 1 – гайда, вокал и ударни. Освен това, ползва кавал, двоянка-свирка, както и двоянка каба-гайда, която се смята до момента единствения подобен оживен, благодарение на него инструмент. Това е гайда, която звучи, като много гайди, благодарение ефекта на хоруса, или т. нар. алогичен двуглас.

Освен инструментите, изброени дотук, Светльо ползва и пиано, и други различни видове, духови народни инструменти, както и хармоника. Също така, той обича да експериментира в областта на рока, джаза и други, нестандартни и непривични, за гайдата музикални течения. Свири и пее по фестивали, частни партита, клубове, сватби, най – различни мероприятия, свързани с автентичен фолклор, рок, етно и всички сериозни музикални течения (без кич!).

Обикаля и големите туристически обекти. Винаги е готов, да откликне, на всяка покана, свързана с гайдата и хубавата музика. Никога не е пял и свирил на плейбек, а и за в бъдеще няма такива намерения.


Светльо Жилев, е роден в гр Гоце Делчев. Още от малък, се увлича по гайдата, като тя става любимият му музикален инструмент. Участва и в гайдарски състав, основан във родния му град, с който печелят голям брой награди, както в България, така и зад граница – Сърбия, Македония, Чехия, Словакия. Средното си образование завършва в родния град, а след отбиване на военната служба, следва висше, специалност електроника във гр. Габрово. През всичките години, Светльо нито за миг не се разделя със инструмента, оказал се по една ирония на съдбата, от съществено значение в живота му – гайдата. Няколко години работи и като инженер, а през лятото понякога, свири по плажовете на българското черноморие. Освен че свири, Светльо се научава и да пее, а гласът му е наследен от неговата майка, която е била много добра певица.

Новото хилядолетие, предоставя възможност на гайдаря, изцяло да се посвети на музиката. От 2002г. до този момент, той не спира със изявите , в качеството си на професионален музикант.  Ползва всички видове български гайди, като същевременно възстановява и оживява уникалната двоянка – каба гайда, която е на основата на алогичния полифоничен двуглас и звучи като много гайди. Работи и с други народни инструменти – кавал, пищялка, свирка двоянка дайре и др. Плод на неговото творчество до този момент, са 7 албума, както и уникален филм – концерт, заснет в пещери, и издаден през 2013г. Пише и стихове, като има издадена стихосбирка ‘’Миражи’’ – 2007, и кратък двуезичен сборник народни песни ‘’ Рано ранил св. Георги’’ – 2010.

Event List